14. januari 2005

Kanske dags att börja skriva dagbok? Dom första två veckorna på året har vi spårat några ggr varav en gång i världens finaste trollskog nere i Halmstad, hade en heldagsträning med Maria från Skåne och hennes rottweilertik Utza - finns några bilder tagna därifrån.

Anmäld till en lydnadstävling, ettan 5/2. Knappt tränat och det lilla vi tränat har mer varit moment som kommer på tvåan och trean...blir kanske mer träning så småningom när det blir LITE ljusare. Denna vecka var vi dessutom utan ström tre dygn - inget vidare kul, tur vi har en insats i öppna spisen så vi kunde hålla värmen iaf!

I helgen blir det spår med några från Varberg på söndag, spårade med dom förra helgen också - då hade min spårläggare gått spåret med sina hundar, aldrig testat det med Chino förut och det tog ett tag innan han fäste på. Upptaget var kanonsnyggt men sen blev han osäker och irrade runt en bra stund innan han fäste på spåret ordentligt - när han väl gjort det så gick det kanonsnyggt och alla tre apporter+slut kom med från skogen. Jag hade bett om kortare spår eftersom Chino var kass i magen kvällen innan men med facit i hand så hade han nog kunnat gått regelrätt lägre spår iaf!

7. februari 2005

I lördags tog vi vårt andra första pris i LK1!! Ska tävla 12/2 i Bollebygd, hoppas vi kan ta det sista första priset då...misstänker då att mattes nerver sätter stopp för det. :(

I helgen 12-13/2 ska matte gå MH-figurant- utbildningen, blir en brådis helg då vi först ska tävla i Bollebygd, sen åka direkt till kursen och därefter är det årsmöte på klubben...söndag MH-utbildning kl.9-16. Blir första helgen på länge då vi inte kommer ut för att spåra och köra sök. Lika bra det kanske, i helgen ville Chino inte fästa på spåret alls. Kan ju alltid trösta mig med att ingen av hundarna spårade bra den dagen?

I dag har vi hämtat hem Lufsens aska, sedan åkte vi till klubben och Chino fick sig en genomgång av en hundfysioterapeut. Behöver mera muskler...vilket jag ju redan visste. Skönt var det iaf att se att han lät sig hanteras precis hur som helst och hade inte ont någonstans! Detta gjorde vi i förebyggande syfte, vill ju inte få ont heller! Samt att matte ville lära sig att stretcha och massera själv oxå.

Vi har även fått klart att vi är en av dom fyra ekipage som ska få gå tjh-utbildningen - SPÄNNANDE!!!!!

20. februari 2005

Jaha...vad har hänt som sist då? Tävlingen i Bollebygd kan vi bara glömma, 158,5 poäng och 4. placering bland 12 ekipage. Var ngt skumt med plan, alla hundar var okoncentrerade och nosade som bara den. Därifrån åkte vi direkt till Varberg och MH-utbildningen, Chino fick vara övningshund i flera moment och när vi ska gå sista dagen 28/3 så ska han få gå hela korningsbanan med protokoll, skoj eftersom han aldrig kommer att koras på riktigt annars!

I dag gjorde vi anlagsprovet till försvarsmaktshund-utbildningen (det heter ju så numera, inte tjänstehund längre...). Inga problem med det provet så nu börjar utbildningen, största problemet är var Chino ska vara medans matte ska gå TFU-utbildningen under tre helger!! Någon gång till hösten är det tänkt att vi ska klara av cert-provet, innan dess måste vi klarat lägre klass med godkänt i samtliga lydnadsmoment....ujujuj.

I veckan började vi med waterwalk, Chino ska få bygga upp både muskler och kondition på ett skonsamt sätt, tanken är att köra 10 ggr nu till våren och sen ha sommaruppehåll- på sommaren kan vi ju träna i havet....och sen börja med waterwalken till hösten igen.

7/3 ska vi börja kurs i LKL/HKL brukslydnad i Gbg, ska bli riktigt skoj, inte många klubbar som har kurser högre upp i klasserna! Matte ska gå på kurs i Varberg oxå fast utan hund, ska ju bli instruktör så den kursen går matte som hjälpinstruktör för att lära sig.

12/3 tävlar vi nästa gån, LK1 i Halmstad.

13. mars 2005

Vad slarvigt att inget skriva...trots att det flyttat in en valp i huset! Gaia har nu bott med oss i två veckor och allt, utom bilåkande, går MKT bättre än matte någonsin kunnat hoppas! Chino har blivit världens bästa storebror och lek-farbror, Gaia och Chino brottas och jagar varandra, byter tuggben och leker även dragkamp- som Chino aldrig lekt med ngn annan hund!! Det har minsann lillsyrran lärt honom!

Det blev ingen tävling i Halmstad i går, dels för att det är is och snö överallt, dels för att Gaia inte alls gillar att åka bil - försöker begräänsa åkandet till det vi absolut måste och "träna bil" hemma emellan.

Gaia har varit kinkig med maten men har nu ätit ordentligt sista veckan, började med färskfoder och bytte torrfodret från Purina till RC Junior, hon har lagt på sig nästan 3 kg. och ser faktiskt riktigt fin ut nu! Pälsen glänser och man kan inte räkna revbenen på avstånd längre....

Med Chino har vi varit på bevakningsträning två ggr, enligt instruktörerna är han mkt duktig men matte önskar att han hade mindre intresse för dom andra hundarna - instruktörerna säger att det går över, inget att bry sig om...då kanske matte ska lita på dom som kan och har varit med länge...! :-)

Gaia är i stort sett rumsren, det var Chino oxå som liten så dom har nog duktig mamma och duktig uppfödare!

I dag har vi en dag helt utan planer, solen skiner så vi ska väl ut och busa massor - matte ska dock städa huset oxå men det får gå fort. Bara fem arbetsdagar kvar innan 10 dagars ledighet! Till påsken får vi rottis-besök... 2.april ska Chino troligen tävla i lägre spår..eftersom vi knappt tränat så får vi se den tävlingen enbart som träning och hoppas vi kommer med på flera tävlingar senare under året!

Chino har börjat på lägre/högre lydnadskurs oxå, bara varit där en gång än så länge men kursen och instruktören verkar toppenbra!!

22. Mars 2005

Är ledig denna vecka och tiden ägnas uteslutande åt hundarna - hemmet borde få lite tid också men det känns inte alls lika lockande...

Har spårat med både Chino o Gaia, Chino slarvar och går gärna rätt över apporterna, ingen bra alls. På upptagen kan han gärna stanna och lukta på ngt ett par meter framför mig i stället för att gå ut och leta spår...:(

I dag var det bara Gaia som fick ett kort IPO-spår innan vi åkte till klubben och tränade....

Körde först lite framförgående enligt råden jag fick på kursen i går, ställa hunden och sen själv bakom, kommendera före och sen bara styra takten så avståndet och tempot hålls lagom. Med lös hund alltså. Funkade kanon! Sen körde jag samma med släpande koppel och till sist hela momentet enligt reglementet - hur bra som helst!

Apportering - han slarvar ohyggligt när han får springa ut till apporten, oavsett om den lagts ut i förväg eller kastas. Testade lägga ut apporten snett framför, ca. 10 m och gick sedan själv och ställde mig i linje med hunden, oxå ca. 10 m. (så det blev som triangel liksom; jag-apporten-hunden)...även då var det MKT slarvigt tag. :(

Om jag däremot lägger apporten bakom honom eller mellan mig och honom så är det hur tjusigt som helst. Ingen aning om hur jag ska råda bot på detta....????

Blev kommenderat på mitt livs knasigaste FF, bakåt o framåt å läggande o ställande o inkallning o gudvetallt - men KUL var det!!! Och Chino gick riktigt bra stundtals, minst hyfsad hela tiden.

I morgon kör vi likadant pass på eftermiddagen efter att jag först spårat med både Chino o en kompis hund här hemma....

Gaias IPO-spår gick la så där...antar att jag bara haft vansinnig tur med Chino som fattade spåret direkt, utan godis eller nått...? Så vi får nöta på. till sist hajar hon nog...fast det går åt fasligt mkt grytbitar....*s*

14. Maj 2005

Verkar gå långt emellan jag orkar och hinner skriva...

Har hunnit tävla två ggr, lägre spår bägge gångerna. Första gången med godkänt resultat i Varberg, hade Chino legat på platsen så hade vi varit uppflyttade. Andra gången gick så åt fanders det kan gå, åkte 23 mil till Tidaholm för att tävla, började med att nolla budföringen....sen till skogen, bakspår och därefter spårade Chino halvintresserad 50 meter - till ett dike där han tyckte han kunde bada resten av dagen. Efter fem minuters resultatlös snurrande selade jag av och åkte 23 mil hem. Surt!!

Har köpt Gaia (skulle ha henne på foder från början) och hon har även opererats för en knöl hon hade på halsen (calcionasis circumscripta).

Bestämt att kastrera Chino, han är ju krypt och det kommer att bli mkt enklare att ha en tik och hane tillsammans när hanen är kastrerad...det ska ske 3. juni. Anmält till LK1 (DM) till Falkenberg till 28/5 - blir Chinos sista tävling med kulorna...;-)

Gaia är en naturbegåvning i allt, hon går från klarhet till klarhet - hoppas det håller i sig även när hon kommer in i tonåren!

4. juni 2005

I går kastrerades Chino. Veterinären fick gå in via buken för att få ut den andra testikeln så han har rätt stora sår och många stygn nu. Hittils har det gått bra, han förstår att hålla sig någonlunda lugn så länge tratten är på, värre att få Gaia att förstå att varken brorsan eller tratten ska lekas med!

Förra helgen tog vi äntligen vårt LP1, riktigt skoj eftersom jag hade inte ens bestämt om jag skulle tävla eller ej innan vi åkte ner till Falkenberg! 174 poäng i vansinnig värme och en tredje placering bland 16 startande (1 ynka poäng i från tvåan!).

Har anmält till LK2 till Varberg 2/7 men det blir enbart som träningstävling, ganska säker på att jag inte ens lägger platsen då eftersom vi inte tränat tillräckligt på plats med gömd matte (Jodå, ensam fungerar det alldeles utmärkt men inte tränat med andra hundar...).

Gaia växer och numera äter hon som en häst. Pigg och glad i alla lägen. Vi har så smått börja träna in fot, sitt kvar, ligg kvar, apport och budföring. budföring tycker hon är hur skoj som helst och kommandot marsch sitter riktigt bra redan!

050710

Jag fick åka in med Chino fem dagar efter kastrationen då han verkade ha mer ont än han borde. Dock var det inget fel enligt vetten - däremot hörde han blåsljud i hjärtat. Vi bokade en tid på ultraljudsundersökning som visade att han har ett lindrigt hjärtfel = ska medicineras hela livet för att kammarväggen inte ska växa till mera. Felet påverkar honom inte alls och han ska tränas och motioneras precis som vanligt - dock vet vi inte om vi får tävla mera, har ansökt om dispans hos SKK. I träningen går det bättre än någonsin, har kört både sök och spår och han har verkligen lärt sig att hålla isär begreppen!!

Chino och jag var i Finland två veckor, Gaia fick vara hos uppfödaren under tiden- hon har ju inte hunnit få sina rabiesvaccin än. Även i Finland tränade vi massor, både spår och sök samt att vi simmade mkt, köpte en flytväst till Chino men med den flyter han - alltså på riktigt! Han lägger av att sparka efter en stund och bara mysflyter! ;-)

I helgen ställdes Gaia ut både i går och i dag, i går blev hon BIR-valp med MKT fin kritik. I dag, för en annan domare, så var det inget bra alls i henne!! Fick en slät första pris....iofs rätt skönt så kunde vi ju åka hem i stället för att stanna hela dagen och vänta på finalerna!

Matte har 4 veckor semester kvar, det byggs och fixas - ska bli 15 kvm större huset! En halv vecka går åt på MH/korning på klubben, ska spöka tre dagar. Övrigt ska det försökas hinnas med att tränas massa och även simtränas massor. Gaias lydnadsträning måste bli lite mer på riktigt o allvarligt nu om vi ska kunna tävlingsdebutera till hösten, hoppas ju att kunna starta med henne i appellen i december - dock inget uppflyttning i sikte då men som debut! Är ju så få tävlingar på hemmaklubben så måste passa på!

050715

I går fick vi brev från SKK - med dispans!! *jubla* Alltså får vi fortsätta tävla lydnad och bruks...nu borde vi kanske börja träna igen då? ;-)

Mesta tiden går just nu till bygget samt att i går ökade vi med flocken med en katt, lille Tyson flyttade in! Än så länge bor han i badrummet så han inte blir Chinos tuggleksak direkt, vill inte ha en till katt som Chivas!

Nya sovrummet är nästan klart, pappa åker hem på tisdag. Ska försöka verkligen hinna träna massa hund när han åkt, inte kunnat med att åka i väg alltför ofta när han håller på bygger....på söndag ska vi ut och spåra, på onsdag ska vi köra lydnad med skott-träning på klubben. Är ju anmält till två lägre tävlingar så vi borde verkligen börja ligga i vad gäller kryp, hopp-sitt-hopp, framförgående....ja, alla moment!!!

050719

Nu har pappa åkt hem och byggandet för detta år är avklarat. Bidde bara en dörr åt mig att fixa på plats själv- den hann inte komma i tid.

Nu ska resten av semestern ägnas åt att träna hund, slappa och bara vara....visserligen en hel del att fixa här hemma också men det tar vi i sin lilla takt!

Ska försöka lägga in en powerpoint-presentation om bygget HÄR.

050922

Har haft total datakrasch så enda jag kunnat uppdatera har varit Galleriet! 050910 blev vi uppflyttade till högre spår! *jubel*...483,25 med två nollor på lydnaden - ska lägga in resultatet i sin helhet så fort som tid finnes!

I morgon debuterar vi o LK2, sen är det övernattning i skogen med bevakningsgänget som gäller för Chino, lördagmorgon patrullering och sen raka vägen till Kungsbacka för att åter tävla LK2....